Reklama
 
Blog | David Bureš

Na co nemá městská policie právo.

Za stěračem jsem našl lísteček: Dostavte se ... Městská policie. Ale na mě to zkoušet, soudruzi, nebudete.

Zákon o městské policii je jasný:

§ 11 Oprávnění požadovat vysvětlení
(1) Strážník je oprávněn požadovat potřebná vysvětlení od osoby, která může přispět k objasnění skutečností důležitých pro odhalení přestupku a jeho pachatele nebo jiného správního deliktu, jakož i ke zjištění skutečného stavu věci, a v případě potřeby ji vyzvat, aby se ve stanovenou dobu dostavila na určené místo k sepsání zápisu o podaném vysvětlení nebo předložila potřebné doklady.

zatímco zákon Zákon 283/1991 Sb. (o "státní" policii) říká

§ 12 Oprávnění požadovat vysvětlení
(1) Policista je oprávněn požadovat potřebná vysvětlení od osoby, která může přispět k objasnění skutečností důležitých pro odhalení přestupku a jeho pachatele, jakož i pro vypátrání hledaných nebo pohřešovaných osob a věcí, a v případě potřeby ji vyzvat, aby se ve stanovenou dobu dostavila na určené místo k sepsání protokolu o podání vysvětlení.

Z jazykového výkladu jednoznačně plyne, že předvoláváte-li někoho k sepsání zápisu o podaném vyvětlení, tak toto vysvětlení musí zápisu předcházet. Takže v případě, že vás strážník chytí při přestupku a vy mu poskytnete vysvětlení, je možné, aby vás předvolal k sepsání zápisu. Naproti tomu PČR má pravomoci větší (prosté srovnání těchto dvou paragrafu). Může vás předvolat k podání vysvětlení. Kdyby zákonodárce chtěl, aby MP měla stejné pravomoci jako PČR zněl by paragraf stejně.

Reklama

Korunu protiprávnímu rozdávání parkovaček (lístečky za stěrač) nasadila MP Brno, když mi poslala dopis následujícího znění:

Žádáme Vás, abyste se dostavil(a) dne 09.01.2007 na Městskou policii Brno, Jednotka projednávání přestupků, Křenová 4, k podání vysvětlení dle par. 11/odst.1 zák. 553/91 Sb. ČNR o obecní policii, ve věci …

Jak je vidět tady přímo dochází k zneužívání pravomoci veřejného činitele, kdy mě s dovoláním na zákon obecní pohůnci vyzývají k něčemu, k čemu ze zákona nemají právo. Zde již totiž nejde jen o jejich špatný výklad zákona, ale o jeho zneužití.

Upozorňuji, že ačkoliv občan může dělat jen to co mu zákon nezakazuje, policista může dšělat jen to co mu zákon povoluje.

Takže z mé strany je postup jasný – trestní oznámení na neznámého pachatele pro zneužití pravomoci veřejného činitele, dopis na MP, aby y protiprávním jednáním přestali a stížnost na Ředitelství MP Brno, Štefánikova 43, Brno 602 00.

A ty občane, nenech si to taky líbit, jsi-li v právu. Úředníci a policajti (včetně starostových pohůnků) jsou placeni i z tvých daní.